Kalymnian Stuffed Vine Leaves (Dolmades)

 

Φύλλα Καλύμνικα (ντολμάδες)

 



Οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα, γνωστοί και ως Φύλλα Καλύμνικα, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Καλύμνου και γενικότερα της Δωδεκανήσου. Ξεχωρίζουν για τη γεμάτη γεύση τους και τα αρώματα από βότανα και φρέσκα υλικά.


Υλικά

Για τα αμπελόφυλλα:

  • 40-50 φρέσκα αμπελόφυλλα (ή σε άλμη)
  • Ζεστό νερό για ζεμάτισμα

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Προετοιμασία Αμπελόφυλλων:

  1. Ζεματίστε τα φρέσκα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Προετοιμασία Γέμισης:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, το μισό ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τύλιγμα Ντολμάδων:

  1. Απλώστε ένα αμπελόφυλλο με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
  2. Τοποθετήστε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο.
  3. Διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίξτε σφιχτά σε ρολό.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Μαγείρεμα:

  1. Τοποθετήστε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα σε μια κατσαρόλα, με τη «ραφή» προς τα κάτω.
  2. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
  3. Προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν οι ντολμάδες.
  4. Σκεπάστε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν και σιγοβράστε για 40-45 λεπτά.

Σερβίρισμα

Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου με επιπλέον λεμόνι ή γιαούρτι.

Καλή απόλαυση! Έχεις δοκιμάσει παραδοσιακούς καλύμνικους ντολμάδες;

 

Kalymnian Stuffed Vine Leaves (Dolmades)

Kalymnian Dolmades (Stuffed Vine Leaves) are a traditional dish from Kalymnos and the Dodecanese region. They are known for their rich flavor and aromatic ingredients.


Ingredients

For the vine leaves:

  • 40-50 fresh vine leaves (or preserved in brine)
  • Hot water for blanching

For the filling:

  • 500g ground beef
  • 1 cup glutinous rice
  • 1 grated onion
  • 1 grated tomato
  • 1/2 cup olive oil
  • 1/2 bunch of parsley, finely chopped
  • 1/2 bunch of mint, finely chopped
  • Salt and freshly ground pepper
  • Juice of 1 lemon

Instructions

Preparing the Vine Leaves:

  1. Blanch the fresh vine leaves in boiling water for about 2 minutes until softened.
  2. Drain and set aside to cool.

Preparing the Filling:

  1. In a large bowl, mix the ground beef, rice, grated onion, grated tomato, half of the olive oil, parsley, mint, salt, and pepper.

Rolling the Dolmades:

  1. Lay a vine leaf flat with the smooth side facing down.
  2. Place a spoonful of the filling in the center.
  3. Fold the edges inward and roll tightly into a cylinder.
  4. Repeat until all the filling is used.

Cooking:

  1. Arrange the dolmades in layers in a pot, seam side down.
  2. Drizzle with the remaining olive oil and lemon juice.
  3. Add hot water until the dolmades are just covered.
  4. Place a plate over them to keep them from opening and simmer for 40-45 minutes.

Serving

Serve warm or at room temperature with extra lemon or yogurt.

Enjoy! Have you ever tried traditional Kalymnian dolmades?

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

Γενικές πληροφορίες για την Αλόννησο

Η παραλία Κασόνια