Η κουζίνα της Καλύμνου

 




H τοπική κουζίνα της Καλύμνου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της, με πιάτα που παράγονται από τα τοπικά προϊόντα και αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής αλλά και των γιορτών και εκδηλώσεων.

Οι γεύσεις της Καλύμνου είναι αποτέλεσμα συνδυασμού τριών πραγμάτων. Πρώτον η θάλασσα  πηγή εύρεσης πρώτων υλών. Δεύτερον η ανάγκη της διατήρησης των τροφίμων στα ταξίδια των σφουγγαράδων και τρίτον τα ήθη και τα έθιμα τα οποία τηρούν με ευλάβεια, βαθιά θρησκευόμενοι που περνά από γενιά σε γενιά.

Οι Καλύμνιοι αγαπούν πολύ το χταπόδι το οποίο μαγειρεύουν με όλους τους πιθανούς τρόπους. Λιασμένο και ψημένο στα κάρβουνα, στιφάδο, ψημένο και βουτηγμένο στο ούζο και φυσικά το κάνουν κιμά, το πλάθουν σε χταποκεφτέδες ή το βάζουν με πιτάξια. Εξαιρετική λιχουδιά  του νησιού είναι οι λιαστές αστακουρές. Τα ψάρια και καλαμάρια τα γεμίζουν, τα κάνουν γιαχνί, σούπες με αποκορύφωμα τη Καλύμνια κακαβιά. Το σπινιάλο ήταν αυγά αχινού κομμάτια και σαλάχι, συντηρημένα σε θαλασσινό νερό. Το σπινιάλο είναι σπουδαίος μεζές για ούζο ή λευκό κρασί.

Οι εξαιρετικές κριθαροκουλούρες από τις οποίες φτιάχνουν το μιρμιζέλι, ήταν ιδανικές αφού μπορούσαν να διατηρηθούν  για πολύ καιρό, στα αμπάρια των καϊκιών. Εξαιρετικά είναι εκτός από τις κρίθινες κουλούρες και το επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και ούζο. Εδώ τους ντολμάδες οι ντόπιες τα λένε φύλλα.Το ανάμα είναι  το ντόπιο γλυκό κρασί των Καλύμνιων. Επίσης το καλαθάκι είναι αλμυρό ή ημίσκληρο τυρί  ενώ το τρούλλιείναι ντόπιο τυρί μυζήθρα, χλωρή και ξερή.

Επίσης το καρκάνι είναι σαλάτα με σπιτική μαγιονέζα και σαλάχι. Μια ακόμη γευστική σαλάτα είναι το μιρμιζέλι που αποτελείται από κρίθινο παξιμάδι σπασμένο με ντομάτα, κρεμμύδι μαϊντανό , κοπανιστή Καλύμνου, ελιές θρίπη, κάπαρη. Τέλος το  μαούρι είναι αρνί γεμιστό με ρύζι και ψιλοκομμένη συκωταριά σε μεγάλη πήλινη γάστρα, ψήνεται σε πέτρινο φούρνου όλο τη νύχτα.



The local cuisine of Kalymnos is an important part of its culture, with dishes made from local products and forming part of the daily diet as well as celebrations and events.


The flavors of Kalymnos are the result of a combination of three things. First, the sea as a source of raw materials. Second, the need to preserve food during the sponge divers' voyages and third, the customs and traditions that they observe with reverence, deeply religious people who pass it down from generation to generation.


The people of Kalymnos love octopus very much, which they cook in all possible ways. Sun-dried and grilled over charcoal, stewed, baked and dipped in ouzo and of course they mince it, shape it into octopus meatballs or put it in pitaxies. An excellent delicacy of the island is the sun-dried octopus. They stuff fish and squid, make them stews, soups with the highlight being Kalymnian kakavia. Spinialo was pieces of sea urchin eggs and skate, preserved in seawater. Spinialo is a great appetizer for ouzo or white wine.


The excellent barley rolls from which they make mirmizeli were ideal since they could be preserved for a long time, in the holds of the boats. In addition to the barley rolls, the seven-yeast bread with anise and ouzo is also excellent. Here, the locals call dolmades phylla. Anama is the local sweet wine of Kalymnia. Also, kalathaki is a salty or semi-hard cheese while troulli is a local cheese, mizithra, both fresh and dried.


Also, karkani is a salad with homemade mayonnaise and skate. Another tasty salad is mirmizeli which consists of barley rusk broken with tomato, onion, parsley, Kalymnos kopanisti, olives, tripe, capers. Finally, maouri is lamb stuffed with rice and chopped liver in a large clay pot, baked in a stone oven all night.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

Γενικές πληροφορίες για την Αλόννησο

Η παραλία Κασόνια